blog

3 juli 2018
 
Koken zonder sausjes of het maken van een basispatroon 
 
Patroontekenen
Vorig jaar leerde ik patroontekenen. Het greep me. Op basis van eigen lichaamsmaten een patroon maken. '' De kans dat het dan goed zit is vast groter dan als ik zo maar iets uit de bekende naaitijdschriften maak en het dan uiteindelijk net niet zit". Dacht ik. 
Na wat oefenen met tekenen onder de bezielde leiding van Santie de Klerk, had ik mijn eerste 'pas' af. De kans op een goeie pasvorm bleek 95%! Een bovenlijfje waarbij ik ruimte bij de schouders had en dat er niet grote hoeveelheden stof in mijn zij flapperde, dat was het resultaat. Dus niet een zwaktebod op maat 38 omdat mijn schouders te breed zijn en ik eigenlijk maat 36 heb. Dit resulteerde in een eerste serie naailessen waarbij ik het basispatroon tekende en de cursisten deze jurk maakten. Wat een enthousiasme bij de cursisten en inzichten die ik niet van te voren bedacht had...

Goed, nu een jaar later...

Na een jaar patroontekenen en vele jurken verder, zijn de reviews het vermelden waard. Cursisten leerden hoe ze een ronde hals tekenden, of een V-hals. Met eenzelfde basispatroon gewoon variëren en weten hoe je aanpassingen juist op het patroon intekent om te kunnen maken. 
Eigenlijk is deze manier van kleding maken als koken zonder zakjes (lees kant-en-klare-sauzen). Vanwege voedselallergie doe ik dat ook al jaren. 
Het maakt de keuze voor een model een stuk eenvoudiger als je een basispatroon in huis hebt en dit naar hartenlust kunt aanpassen met halslijnen en mouwlengtes (op de juiste hoogte, passend bij jouw postuur).
 
Kleur- en styleconsultente
De hulp van een stylist is daar bij wel handig. Samen meten we de 'maten' en maken een advies voor juiste model kleding met bij je figuur passende uitstraling. De laatste les is gericht op welke accessoires je toevoegt en waarom. En natuurlijk is er nog een rondje 'toppers en floppers', waarbij het je vrij staat de floppers van de ander jouw toppers te laten worden. 
 
Hoe verder?
Het brengt me zelfs zo ver dat ik nu maar aan de broeken begin. Want ook daarin is het makkelijk als je zelf over een basispatroon beschikt wat je kunt aanpassen al naar gelang de mode (lees: strakke of wijde pijp, hoge of lage taille)
Doel blijft om het patroontekenen eenvoudig en laagdrempelig te houden.

Voeg een reactie toe

Snoopy onder spanning 
geschreven: 16 juni 2017

Het lievelingsshirt van mijn jongste zoon staat nogal onder spanning. Of te wel: te klein. Dus ik verzoek hem het shirt uit te trekken en bij de stapel 'te klein' te leggen om naar de kledingrecycling te gaan. Maar het mag niet weg...
Van bewaren hou ik niet; te veel spullen. 'Oké' zeg ik om bakzeil te halen op mijn aktie, 'zal ik er een groter shirt van maken?'
Een volmondig 'ja' is het antwoord. Dus het 'Thor' patroon (van La Maison Victor) waarvan ik al meerdere shirts maakte wordt weer tevoorschijn getoverd. Aangevuld met extra tricotstof voor de rug en mouwen.
 
Voorpand verlengen 
Alleen het voorpand, waar Snoopy opstaat, laat ik zoveel mogelijk in tact. Van de achterkant van het shirt kan ik net geen 2 mouwen knippen, dus daarvoor een ander stofje uit de voorraadbak. Een fluweelachtig stofje met een hoge aaibaarheidsfactor. Ook goed voor deze knuffelbeer-zoon. Het voorpand moet verlengd worden, dat doe ik dan wel met stof die ik uit de achterkant knip, dat is van dezelfde (verwassen) en rekbare kwaliteit.
 
Raglan mouwen 
Gelukkig heb ik een vrije avond en een goed humeur, dus om al te veel vragen over - wanneer ik hem nou eindelijk eens af heb - te voorkomen, vat ik de koe bij de horens en maak 's avonds gelijk het shirt. De bies bij de halslijn is het lastigst, dit zet ik altijd eerst vast met een rijgdraad om losschieten van het af te biezen stofje te voorkomen (en dan gebeurt het me nog vaak dat het wel losschiet tijdens het vastnaaien)..

Wat voor kledingstukken recycle jij zoal?
 

Petra | 16-06-2017 10:30
Wat een leuk idee! Zo jammer als een leuk shirt te klein is geworden. Nu weet ik hoe ik dat kan oplossen in 't vervolg ????
Voeg een reactie toe

Archief

48063 bezoekers (72931 hits) sinds 28-11-2016
Powered by webXpress