
Proefles rok maken

Doel van de cursus:
Een patroon voor een eenvoudige A-lijn rok tekenen en maken op basis van je eigen taille en heupmaten. Geschikt voor geweven, niet rekbare stof (dus geen tricot/jersey). Aan het eind van de cursus heb je een patroon voor deze rok, ook wel kwart cirkelrok genoemd. De rok kan je daarna steeds in een ander stofje maken. Ik gebruik bij dunne katoen wel vaker een voeringstof. Je kunt natuurlijk ook een onderjurk of rok kopen (maken).
3 lessen:
-
1x 20 minuten (+/-) tekenen
-
patroon overtrekken, knippen
-
1-2 uur rok in elkaar zetten
Benodigdheden
-
Centimeterband
-
Potlood en gum
-
Rekenmachine
-
Rol patroonpapier
-
Lange liniaal (50 cm of langer, korter kan ook, werkt iets minder handig)
-
Eventueel: carbonpapier, radeerwiel, wateroplosbare stift
-
Stof: geweven katoen of andere niet rekbare stof, bij stof van 150 cm breed heb je 1 keer de lengte van de rok nodig, +/-70 cm stof. Bij 110 cm breed heb je 2x de lengte van de rok nodig.
-
Wil je de rok met voeringstof maken? Koop dan een zelfde hoeveelheid voeringstof. (Hoe minder synthetisch de voering is, hoe lekkerder deze zit). Geen voering? Dan is plakvlieseline voor het beleg nodig.
-
Rokrits van 15-18 cm
-
Was de stoffen vooraf, dit voorkomt krimp achteraf
Tip: koop voor het eerste model niet gelijk de duurste stof


Maat opnemen
Doe dit secuur, want het is de basis van je patroon.
Je meet de volgende maten in cm:
(de horizontale maten worden rondom gemeten)
- taillewijdte
- heupwijdte I
- roklengte (hoe lang je je rok wilt)
- heuphoogte, dit is de afstand tussen de taille en het breedste deel van de heupen. Gemiddeld zo'n 20 cm.

Neem een rol patroon papier (of groot stuk ander papier).
Teken een verticale lijn van een meter aan de linker kantlijn.
Punt A is het beginpunt van de lijn.
Hierop meet je af:
Punt 1: vanaf punt A langs de lijn naar beneden: 1/2 taillewijdte + 4cm.
Punt 2: vanaf punt 1 naar beneden: de heuphoogte
Punt 3: vanaf punt 1 naar beneden: de roklengte
Maak vanuit punt 1,2 en 3 een cirkelboog met A als draaipunt
Meet langs de cirkelboog vanaf 1af:
Punt 4: 1/2 taillewijdte
Punt 5: 1/2 heupwijdte
Punt 6: trek punt 4, 5 door naar 6, zoomlijn
Meet de heuplijn, deze moet een minimale lengte hebben van de halve heupwijdte + 2 cm. Wil je de heupwijdte verbreden, dan wordt aan beide zijden met gelijke centimeters verwijd. De taillewijdte blijft gelijk.
Les 1

Les 2

Trek het patroon over op patroonpapier. Zo kan je altijd nog aanpassingen doen zonder je allereerst getekende basis te verbruiken. Het patroon is excl. 1-1.5 cm naadtoeslag.
Dit patroon heeft de rits opzij (links) en ik naai een beleg in de bovenrand. Deze teken je nog extra er bij en leg je ook op de stof. (Als beleg neem ik de bovenste 10-15 cm van het patroon, dit knip ik nogmaals uit de stof en uit plakvlieseline). Heb je een dunne stof, overweeg dan voering. Je knipt de rok dan een keer uit de buitenstof en een keer uit de voeringstof. De voeringrok wordt natuurlijk iets korter (+/- 5 cm)
Speld het patroon op de gewassen stof, draadrichting (recht van draad) van boven naar beneden. Knip patroon uit met naadtoeslag en bij de zoom knip je 4 cm naadtoeslag aan.
Neem het patroon met carbonpapier en radeerwieltje, of wateroplosbare stift of kleermakerskrijt over op de binnenkant van de stof.

Strijk de vlieseline op de belegdelen. Nu starten we met de rok in elkaar zetten. Kies je voor een voering, dan hoef je de bovenrand niet te verstevigen.
Les 3

Er zijn vele tutorials te vinden hoe een A-lijnrok te naaien. Het begint bij een goeie organisatie. Je hebt dus een uitgeknipt voor- en achterpand en een uitgeknipt voor-en achterpand van het beleg of voeringstof. Alle delen zijn voorzien van de patroonlijnen, want die heb je bij stap 2 overgenomen op de stof. Hieronder volgt een stapsgewijze instructie.
Naai het voor en achterpand op de zijnaden van de rok met een rechte steek op elkaar. Aan de linkerkant naai je vanaf de onderkant tot de ritsopening de zijkant dicht. (als je de rok aanhebt, zit de rits dus links).
Strijk de naden aan de binnenkant open. Zodat de naadtoeslag naar beide kanten vouwt. Je krijgt zo een mooie rechte naad. Zigzag vervolgens de randen van de naadtoeslag af. Dit is tegen het rafelen tijdens het dragen en wassen van het kledingstuk. Naai ook 1 zijnaad van de belegdelen op elkaar.
Zorg dat de rok met de mooie kant naar buiten voor je ligt. Leg nu het belegdeel met de mooie kant naar de mooie kant van de rok toe, op elkaar. Naai de bovenranden van beleg en rok samen. Zigzag de zij- en onderrand van het belegdeel netjes af. (bovenkant hoef je niet te zigzaggen, die valt mooi weg in de bovenkant). Strijk het beleg mooi naar de binnenkant van de rok.
Rits inzetten. Strijk eerst de naadtoeslagen waar de rits komt, naar binnen. Je kunt deze tutorial gebruiken. Zelf naai ik nooit de naad met grote steek dicht om hem later weer open te maken, maar laat ik hem gewoon open en zet ik de rits er achter. Maar ook hier geldt: ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren.
Pas de rok. Hoe lang wil je de rok? Laat hem afpassen door een huisgenoot of heb je een paspop? Strijk de zoom zodat je de stof die naar binnen-geslagen wordt, afknipt op 4 cm max. Strijk deze nogmaals naar binnen en stik de naad door op 1,5 cm vanaf de onderkant.
Je rok is klaar!
Pas nu je patroon nog aan naar een andere lengte als die anders is dan wat je had getekend. Ook als de breedte van de rok te groot of te klein is, pas dit aan op het patroon. Alleen zo krijg je een patroon wat je later zo weer uit de kast trekt als je van een ander stofje eenzelfde rok wilt maken.
En wees vooral trots en tevreden met je eigen resultaat. Mocht je nog wat kritische noten hebben op je werk, de volgende rok wordt nog mooier! En nu kan het experimenteren met verschillende stoffen beginnen. Je kunt bijvoorbeeld de bovenrand in een andere stof doen. (Hiervoor trek je het bestaande patroon over op patroonpapier, knipt de bovenrand door en leg dit op andere stof. Het onderste deel leg je ook op andere stof. Paspelbandje er tussen? Ook mogelijk. Leuk bandje langs de rand? Leve de creatieve vrijheid van het zelfmaken!
Tot slot
Wil je je resultaat delen? De facebookgroep Online-naaicafé is hiervoor een mooi platform, ik ben benieuwd.