t-shirt boordjes maken

Ken je dat? Je ziet een leuk t-shirt, met het perfecte boordje bij de hals. Een eye-catcher als hij goed gelukt is, maar ook als hij niet goed gelukt is. In deze blog leg ik per foto uit hoe je dat doet.

 Foto 1

Het patroon komt uit de Ottobre van oktober 2020. De kop van de mouw heeft een kleine plooirand. Je kunt ook een ander basispatroon voor een t-shirt nemen.

De stof die ik gebruik is een jersey op basis van bamboe. Behoorlijk rekbaar dus wat lastiger naaien. Ik gebruikte Microtex naalden omdat die een dunne punt hebben, dus minder grote gaten maken in deze fijne stof.

De schouder-, zijnaden en boord naaide ik met de lockmachine. De zomen van het shirt zelf en de mouwen met de naaimachine.

Foto 2

Nadat je het patroon van het patroonblad hebt overgenomen, leg je het patroon op de stof. 1-1,5 cm naadtoeslag er om heen knippen. Bij de halsboord hoef je geen naadtoeslag te knippen. Bij de zoom van de mouw en het shirt knip ik altijd 4 cm aan.

Foto 3

In de schouders stik je naadband mee, dat voorkomt extra uitrekken van de schouders. Beter voor de pasvorm. Nu had ik geen naadband bij de hand. Geen probleem, een stukje (niet rekbare) katoen of zelfs zo'n ophangbandje uit je shirt werkt perfect om mee te stikken.

Foto 4

Sinds ik de wonderclips ontdekte, hoef ik niet meer bang te zijn dat ik een speld vast laat lopen in mijn lockmachine. Naai de schoudernaden, zijnaden en mouwnaden.

Foto 5

De mouwkop wordt gerimpeld. Dat doe je op je machine: met een rechte steek, zet hem op groot (4) en draai de draadspanning lager. Naai in de aangeknipte naadtoeslag een stiklijntje (zonder aan en afhechten) en trek de draadje op spanning zodat je er rimpels in kan trekken. Zet je machine weer terug op normale spanning.

Foto 6

Rimpelen maar

Foto 7

Meet de halsopening op en knip een strook van 3,5cm breed en de lengte van de halsopening -/- 10 % of zelfs 15%.

Foto 8

Naai de uiteinden op elkaar, maarrrr leg ze een kwartslag gekeerd op elkaar en stik de diagonaal door. Hierdoor krijg je een schuine naad zodat als je het boordje dubbel klapt, je niet een dikke prop aan naden op 1 plek krijgt.

Foto 9

Speld de boord op de halsopening. Zorg dat het naadje van de boord op de linkerschouder achter zit, daar valt hij het minste op. Verdeel de halsopening gelijkmatig in de boord.

Foto 10

Rijg de boord netjes, zodat de spelden er uit kunnen en je kan zien dat de stof goed verdeeld is in de hele boord.

Foto 11 En dan nu met de naaimachine of lockmachine doorstikken

Foto 12

De mouwen zoom ik om en stik ik door met een tweelingnaald.

Foto 13

Met een extra spoeltje in dezelfde kleur garen krijg je een prachtige afhechting.82 weergaven0 opmerkingen