top of page

Naailes 

Sinds 2015 geeft Annemieke naailessen in Paterswolde aan cursisten die dit hobbymatig willen leren. Doordat het zelf-maken mensen een mooie voldoening geeft, is de vraag naar lessen alleen maar toegenomen. Ook heeft dit een positieve invloed op een duurzamer kleding gebruik. Je ondervindt immers zelf hoeveel werk en moeite het kost om een kledingstuk te maken. En het herstellen van kapotte kleding draagt ook bij aan de langere levensduur die nodig is om de wereldwijde overproductie van kleding een halt toe te roepen. 
Ook komen er regelmatig cursisten op les die interieurproducten willen maken zoals gordijnen, camperbekleding of ander handzaam maatwerk wat je met een beetje technisch en praktisch inzicht prima zelf kunt doen.

 

Mooimiek werkt samen met Stoflab uit Groningen. Mooimiek geeft daarom ook 1 avond per week op donderdag naailes in Groningen, Van Lenneplaan 11.
- op maandagavond, woensdagmiddag en vrijdagochtend wordt er les gegeven in de Notenkraker, Schoollaan 16 te Paterswolde. 
 

Alle lessen zijn voor ieder ervaringsniveau. 

Start: maandagavond, woensdagmiddag, woensdagavond, donderdagavond, vrijdagochtend. Je kunt om de week een avondles nemen (5x) of elke week een les (10x) in Paterswolde. Ook zijn er op maandagavond vaker middelbare scholieren op les.

Er kan ook een losse les geboekt worden (als er plek is) dan bezoek je het Naaicafé, dit boek je een uur of 2,5 uur. Op donderdagavond in Groningen of vrijdagochtend in Paterswolde. Voor alle groepen geldt: beginners en gevorderden. Woensdagmiddag is voor de kinderen. Zij zijn vanaf 8 jaar op naailes welkom.

 

Hoe verloopt een les?

Mooimiek helpt met de praktische begeleiding van de werkstukken. Beginners krijgen een eerste opdracht (vlaggen maken, want het leven is een feest, je hangt je eigen slingers op) en daarna overleggen we de wensen en bedenken een volgend project. Tussendoor worden allerlei kneepjes uitgelegd van knoopsgaten, zakken, paspel-zakken maken tot rits inzetten. Ook soorten stof en mogelijkheden in patronenland komen aanbod.

De lessen bevatten minimaal 4 en maximaal 6 cursisten. Iedereen heeft de beschikking over een eigen ruime tafel in het lokaal. Kan je een keer niet, je kunt altijd 1 les verschuiven (bij 10 lessen 2x).

Wat is er aanwezig?

Er zijn naaimachines en een lock-machine aanwezig. Ook is er een beamer als je digitale patronen op de stof wilt overnemen. Dit scheelt veel tijd en moeite want je hoeft niet eerst allemaal a4-printjes aan elkaar te plakken. Je projecteert je afbeelding direct op de stof. In Paterswolde neem je in principe je eigen machine mee, zodat je daar goed mee leert werken. In Groningen staan naaimachines voor je klaar. In de lessen kan je altijd machines van Mooimiek gebruiken. Wil je er 1 mee naar huis gedurende de je lesperiode, dan huur je voor €25 per lesperiode een machine. 

Wanneer wordt er les gegeven:
 

Start nieuwe lessen vanaf mei 2024 tot aan juli 2024, download onderstaande pdf met de data.

In april wordt Mooimiek veel bij projectweken ingehuurd. De nieuwe serie naailessen tot de zomer start na de mei-vakantie, op 22 mei en duurt maximaal 6 weken tot de zomervakantie. Na de zomer starten de lessen weer op 16 september.

Wat leer je?

 • Goed met de naaimachine kunnen werken en zelf voorkomende problemen kunnen oplossen

 • Kledingstukken uit een modetijdschrift (Burda, Knip, La Maison Victor, Fibremood) overnemen in elkaar zetten, vanaf papier, of digitale bestanden, dan gaat overname met een beamer die op de tafel projecteert

 • Inzicht in hoe patronen in elkaar zitten

 • Je lichaamsmaten nemen en naar het patroon vertalen

 • Verschillende soorten naden stikken

 • Ritsen inzetten, knoopsgaten maken

 • Zakken maken

 • Wanneer gebruik je welke naalden

 • Zomen en kledingreparatie en her- en verstelwerk

 • Aanpassen patronen aan eigen maten

 • Welke stoffen en garens geschikt zijn voor welke modellen

Het doel van Mooimiek is dat je zelf plezier hebt in wat je maakt, je eventuele weerstand met machine overwint en je fantasie in zelf maken kunt uitleven en uitvoeren. Iedereen werkt aan eigen gekozen projecten. De groepen zijn maximaal 6 personen groot. Geen machine? Je kunt er in de les altijd één van Mooimiek gebruiken of huur een machine gedurende de lessenserie, deze neem je ook mee naar huis. Je kunt dan testen wat voor machine je voorkeur heeft (€25). Er zijn verhoogde patroonteken- en kniptafels aanwezig.


Nieuwsgierig of het wat voor je is?
In september starten er lessen tot de kerst. 
In januari starten er lessen tot de Pasen.
In mei starten er lessen tot de zomer. 
In schoolvakanties is er geen les.

Kosten

Naailessen :kinderen: 10x les = €180
volwassenen: 10x les €295 of 5 x €147,50 (op maandagavond doen vaker middelbare scholieren tot 21 jr mee, zij betalen nog geen btw.
(tegemoetkoming via jeugdcultuurfonds of meedoe-regeling voor inwoners van Tynaarlo mogelijk, vraag naar de mogelijkheden bij Mooimiek).

Heb je reeds lessen maar kan je de lessen door omstandigheden niet meer volgen? Het resterende cursusbedrag wordt geretourneerd met aftrek van 10% administratiekosten van het aanschafbedrag. 

 

Groepen zitten snel vol, dus wacht niet te lang met beslissen.

Huur machine mogelijk (€25)

bottom of page