top of page

Vilten

Vilt een schilderij, sjaal of poef

Een middagje vilten


Kies dan uit onderstaande projecten:

Schilderen met wol
De leukste workshop waarbij we uitgebreid inzoomen op de mogelijkheden van wol als artistiek materiaal. We starten met een lap gekaarde wol. Dit is een prachtige basis om stukjes lontwol, losse lokken en andere draden op te draperen. Van te voren heb je al bedacht wat je ongeveer wilt maken, je hebt een foto bij je of een plaatje van een mooi beeld. We starten met leggen van de afbeelding in wol. En dan begint het viltproces; met water en zeep drukken we het hele tafereel plat (!) Zo hechten de vezels zich op de onderlaag tot een geheel. We brengen accenten aan om meer diepte te krijgen. Eventueel met prikvilten zetten we extra stukken vast. 

 

Sloffen op maat

Wil je precies aansluitende sloffen van wol? Je kunt ze vilten. Mooimiek maakt een mal voor je maat en jij vilt de sloffen. De laatste ronde vilten, als de wol nog flink krimpt, vilt je om je eigen voet, zo zitten ze als gegoten. Zorg dus wel dat je gemakkelijk je sokken en schoenen kunt uittrekken tijdens de workshop. Logisch gevolg is dus dat je ze voor jezelf vilt! Leuk cadeautje voor jezelf toch?


Sjaal op zijde

Wol en zijde zijn bij uitstek geschikt om sjaals van te maken. Door verschillende kleuren en texturen te vervilten creeër je je eigen ontwerp.
Je leert de beginselen van het nat-vilten. Je maakt je eigen ontwerp en een prachtig resultaat volgt. Na afloop ga je naar huis met een zelf ontworpen sjaal. 

Drentse zwerfkei vilten 

Wel eens een 'kei' gevilt die lekker zacht is? We gaan met prikviltnaalden een wollaag om een binnenkussen heen prikken. Daarna kunnen we er met gekleurde lontwol of prachtig gekrulde wol nog patronen op maken. Je kan zo bijvoorbeeld natuurgetrouwe aderen van een kei namaken. Als alle wol op de juiste plek zit vastgeprikt, gaan we met water en zeep voorzichtig vilten. De wollaag krimpt zich dan vast om het kussen en vormt zo één geheel. Je krijgt dan een soort ronde ‘kei’ van 40 - 50 cm doorsnede. Wist je dat het dan ideale voetenbankjes zijn? Heerlijk warm en stijlvol in je interieur. Het is ook mogelijk poefjes (30 cm doorsnede en 30 cm hoog) te maken (meerprijs €15).
 

Vilten binnen de tijd

De reden dat er zo veel verschillende projecten mogelijk zijn, is dat ze ongeveer even lang duren. Dus in 4 uur krijg je je werkstuk af. Soms zijn er mensen die heel graag vogels of poppetjes willen prikvilten, dat duurt minder lang, maar je zou dus meer werkstukjes kunnen maken. Geef dat aan bij je opgave, want je krijgt dan €10 korting omdat je minder materiaal verbruikt.

Bijdrage
Een middag vilten is €70 inclusief materiaal. Poef (+€ 15) meerprijs. De middag wordt verzorgd met koffie/thee en taart. 's Winters is deze workshop vaker dan in de zomer, dan worden er vaker vachtviltworkshops gegeven.

 

Opgave
Mooimiek inventariseert altijd een week van te voren wie wat wil maken, dan liggen de basismaterialen voor je klaar. Heb je zelf een groepje? geef je op of kijk in de agenda wanneer er een middag is. Wil je een poef vilten tussen april en oktober? dan kan dat tijdens de vachtviltworkshops, je boekt er dan een lunch bij. 

bottom of page